Hogyan, miből készül?

Ebben a bejegyzésemben arról olvashatsz, “Hogyan, miből készül?” egy-egy horgolt figura, mik a munkafázisok, milyen anyagokat használhatunk és azok milyen eredményt hoznak. Elsősorban talán azok számára lehet érdekes, akik nem foglalkoztak még ilyen tevékenységgel, de ha te gyakorlott horgoló vagy, remélem akkor is találsz benne számodra érdekes információt.

Néhány szót ejtek arról is, hogy mikor és kinek “éri meg” kézműves termékeket vásárolni.

Egy kedves hölgy galamb figurát rendelt nálam, ajándékba szánta valakinek. Miután közösen kiválasztottuk a neki tetsző figura formát, nekiláttam a teendőknek.

Első lépés az anyagok beszerzése. Mivel sem méretre, sem anyagra nem volt kikötése, bizony itt beleestem abba a hibába, hogy mivel a kézműves termékek drágák -ez tény, bár az oka is meg van- az árat minél lejjebb lehessen szorítani, vegyünk olcsóbb fonalat. Ez pedig az akril fonal.
akrilElkészítettem belőle a figurát – cirka 5 óra alatt- és nem tetszett. Ennek a galambnak nem áll jól az akril. Márpedig akkor újat kell készíteni.

A választásom 100% pamut fonalra esett, tapintása nem annyira puha, ugyanakkor szebb, fényesebb, a mosást jobban bírja és nem szöszölődik, nem bolyhosodik ellentétben az akrillal, ami már horgolás közben is szálldos köhögésre kényszerítve felhasználóját. Bár drágább, pamutból szebb és tartósabb figurák készülhetnek.
pamutAz „ilyet már egyszer csináltam” rutinjából adódóan rövidebb idő alatt el is készült. Itt már csak a darabok összevarrása és a száleldolgozás nem szeretem része van hátra:
varras-elottMár közben felmerült bennem az ötlet, hogy válasszon a megrendelő, neki melyik tetszik jobban, neki mi a fontosabb, milyen célra szánja (játék vagy dekoráció). Mivel azt mondta nem sürgős a rendelése, akkor mi lenne, ha kivételesen felkínálnék egy harmadik választási lehetőséget is, és készítenék egy pici kulcstartó, vagy autóba akasztható verziót? Ehhez pl. az Eldorádó horgolócérnák ideálisak, tiszta pamut fonalak, amiket mercerezéssel fényesebbé és nagyobb szakítószilárdságúvá, kellemes tapintásúvá tesznek. A 3 kategóriából ez a legdrágább fonal, de súlyra kevesebb kell belőle.
cernaElkészítése nehezebb és tovább tart, ugyanis ahhoz, h igazán precíz és szépen kivitelezett darab legyen, nagyító alatt kell horgolni és varrni – legalábbis nekem. Ebből adódóan eltartott 5 órán át – beiktatott pihenőkkel 6 óra. (Ha horgolsz javaslom fél óránként tarts legalább 5 perc szünetet és alaposan mozgasd át vállaid, ujjaid, később készülsz el, de sokat teszel vele az egészséged, ízületeid védelmében.)

nagyito-varrasnagyito

Amit még a miből készül kapcsán meg szepe-golyoretnék említeni az a töltőanyag. Fontos, hogy műszál anyag legyen, mert a pamut vatelin mosáskor csomósodik, zsugorodik, így a figura elveszti formáját. Ideális töltőanyag az ún. poliészter szilikon golyó.

Lássuk a 3 féle fonalhasználat végeredményeit:
galambokNeked melyik tetszik jobban?

A méret érzékeltetésére még egy kép a horgolócérnából készült kis galambról:
galamb-cernabol

Annyit hozzáfűznék az akril fonalak védelmében, hogy meg van az ő helyük is, még az amigurumik (horgolt figurák) világában is, hiszen egy idő után hiába bolyhosodik, például egy bárány figurának ez még akár jól is állhat.

Csak néhány szót arról, hogy miért érdemes néha kézműves termékekre is áldozni, mikor a gyártósorok utolérhetetlen gyorsasággal, pontossággal ontják magukból a cuki figurák és ruhaneműk tömkelegét?
Akkor érdemes, ha:
– Éppen olyan kedved van, hogy nem akarsz tömegcikket vásárolni, hanem egyedi darabot szeretnél.
– Személyes kívánságod van (színben, fazonban, formában, anyagban), amit a gyártósoron a te kedvedért nem állítanak át, de egy kézműves örömmel eleget tesz a kéréseidnek, hogy neked maximálisan tetsző ajándékhoz juthass.
– Olyasmit keresel, ami nem jön szembe veled az utcán, mert még két kézműves termék sem lesz teljesen egyforma.
– És talán a legfontosabb: a szalagrendszeren készült termékek valóban hihetetlen gyorsasággal készülnek – ellenben a kézműves termékek szívvel és lélekkel. Érezni a különbséget.

Ui: A hölgynek sikerült kiválasztania a neki leginkább tetsző galamb figurát.